Nyhetsbrev abonner

biler

Bilsport

Martin Schanche bilda via Flickr
Postet: oktober 15, 2016 kl. 6:01 p.m.   /   by   /   comments (0)

Vi mennesker er født med et stort konkurranseinstinkt i kroppen. Noen mer enn andre selvfølgelig og når vi da legger til en bil sammen med dette så har vi opp gjennom årene fått utrolig mange forskjellige konkurranser. Både mellom fører og biler i alle aldre for begge partene. GoCart, bilcross, rally, gatebil løp, alle forskjellige Formel utgavene, kanskje en liten tur innom motorsykkel løp også – ja det er utrolig mange varianter. Og Norge har markert seg i flere varianter med stjernesjåfører. Størst internasjonalt av dem alle opp gjennom årene må vel kanskje være Petter Solberg? Men det er mange andre store navn også, både internasjonalt og nasjonalt.

Mange store navn

Trond Schea var kanskje den første som ble meget kjent for å kjøre rally i Norge. Allerede i 1964 skrev han kontrakt med Ford om å kjøre rally for dem, med en Ford Cortina i Lotus utgave. Men han har også kjørt flere andre modeller som f.eks. Ford Mustang og Ford Escort. Schea deltok i konkurranser helt frem til 1997.

I hard konkurranse med Schea på 60 tallet kjørte Trond Gudim. Han kjørte biler som Volkswagen og Porsche blant andre. Det er mange navn som kunne vært nevnt her, men det er utrolig mange grener som jeg sa i innledningen. Så det å trekke frem alle er helt umulig, men å plukke noen her og der av de største skal jeg gjøre.

Egil Stenshagen ble dobbelt Europamester i rallycross i 82 og 83 i sine VW Golf Gti 1,6 og 1,8 . Tommy Rustad har også en lang historie bak seg. Både med resultater og med forskjellige grener av motorsporten han har bemerket seg i. Tommy startet sin karriere med GoCart som 15 åring og har siden den gangen kjørt over 500 billøp. Hvorav han har vunnet over 120 av de løpene. Mange i utlandet. Merittlisten til Tommy toppet seg i fjor da han tok EM gull i Rallycross Supercar.

Volkswagen Golf Mk1 bilda via flickr

Volkswagen Golf Mk1 bilda via flickr

Og vi kan jo ikke glemme Mister Rallycross da – Martin Schanche. Hans rekke med triumfer er lang. Han startet karrieren allerede i 1972 og allerede i 1975 tok han sølv i Isbane NM. Fra 1976 kjørte han rallycross og ble FIA Europamester hele 6 ganger i perioden 1978 til 1995.

Han er viden kjent for sitt temperament. Under en EM-runde ble han kjørt i grøften av en konkurrent, hvoretter Schanche tente på alle plugger. Han stilte seg opp midt i veibanen og viftet med armene, slik at konkurrentene måtte bråbremse for å unngå påkjørsel. Fulgt av dette mistet Schanche sin løpslisens for seks måneder.

Formel 1

Toppklassen innen motorsporten er Formel 1. Her er det kun et fåtall sjåfører som klarer å komme gjennom nåløyet og få en kontrakt som sjåfør med et av fabrikks teamene. Norge har dessverre aldri klart å få en sjåfør helt opp i denne «eliteklassen».

Våre naboland i Skandinavia er her en del bedre stilt. Sverige og Finland har hatt 9 sjåfører hver i historien i denne klassen, mens Danmark har hatt 4 sjåfører.  Tyske Michael Schumacher topper listen over førere med flest seiere i Formel 1 førermesterskap. Han har hele 7 seiere totalt.