Nyhetsbrev abonner

biler

Elektriske biler som Tesla

Elektriske biler som Tesla
Postet: januar 15, 2020 kl. 11:36 a.m.   /   by   /   comments (0)

El-biler blir mer og mer populært og Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder salg av el-bil. Klima og miljø er en viktig grunn til at mange velger denne typen bil og det kan også lønne seg økonomisk. Man må også ha kunnskap om hva det innebærer å eie en el-bil, og de kan ikke håndteres på samme måte som en vanlig bil.

Det som er spesielt med en el-bil er at den drives av elektrisitet, og i tillegg har den også batteri, svinghjul og kondensatorer. Biler med elektrisk drift var faktisk aktuelt på midten av 1800-tallet og frem til starten av 1900-tallet, men ble utkonkurrert av bensinbiler på grunn av dårlig motorytelse og begrenset rekkevidde.

Mange bilmerker lanserer også sin egen el-bil, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Tesla er en av de mest populære el-bilene. Selskapet er startet i 2003 i California og har levert modeller som Tesla Roadster, Tesla Model S og Tesla Model X.

Tesla hadde rekordsalg i 2019 og solgte 360.000 biler. Denne bilen får god score i brukerundersøkelser; blant annet får den skryt for rekkevidden og kjøreegenskaper. I tillegg sier kunder at bilen har god ladeinfrastruktur til langturer; bra familiebil og behagelig og billig å kjøre.

Flere modeller

Det er ventet flere spennende el-bil modeller fremover, blant andre Kia e-Niro, som er en kombikupé. Bilen har en passende størrelse og passer flere bruksområder og når du trenger mer plass på tur. Rekkevidden er på 455 km og den har 204 hestekrefter. I tillegg har den et bagasjerom på 451 liter.

Kia e-Niro
Kia e-Niro

Audi e-tron SUV er en annen nyvinning fra Audi. Den har en pris fra 487.720 kr. Rekkevidden er på 368 km og den har et bagasjerom på 660 liter. I tillegg har den 313 hestekrefter. Av media får bilen toppkarakter, og den får skryt for sin kjøreopplevelse, kvalitet og rekkevidde.

I tillegg kommer Mercedes-Benz EQC; den har en rekkevidde på 417 km, den har god infrastruktur for lading og den har et høyt sikkerhetsnivå. I tillegg har den en toppfart på 180 km/t. Denne SUVen har mye plass og god komfort og er også en sportsbil.

Fordeler med el-bil

I tillegg til at det er miljøvennlig og billig å kjøre el-bil, så fins det flere fordeler: man får fritak for merverdiavgift og engangsavgift, lavere årsavgift, gratis bompassering, gratis parkering på kommunale parkeringsplasser, gratis ferje, gratis ladepunkt og det er tillatt å kjøre i kollektivfelt. Noen hybridbiler har også de samme fordelene som el-biler.

De mest populære el-bilene i Norge er på første plass: Nissan Leaf, på andre plass: Volkswagen e-Golf, og på tredje plass: BMW i3. Hordaland er det fylket med flest el-biler(12,5 %), deretter kommer Oslo(12,1 %) og Akershus(11,5 %). Bærum er den kommunen i landet med flest el-biler(16 %).

Grunnen til at nordmenn kjøper el-bil, er i første omgang på grunn av hensyn til klima og miljø. Andre grunner er at det er billigere enn andre biler, og nordmenn velger også el-bil fordi de syns det er spennende med ny teknologi.