Nyhetsbrev abonner

biler

Porsche

Porsche
Postet: desember 12, 2016 kl. 10:36 a.m.   /   by   /   comments (0)

Porsche er en bil de aller fleste av oss kjenner til på en eller annen måte, men kjenner du historien bak Porsche eller til alle de forskjellige modellene de har produsert siden Ferdinand Porsche opprettet firmaet i 1931. Ikke det at Porsche startet med bilproduksjon allerede den gangen, men firmaet ble startet da. En av de første bilene Porsche designet var faktisk en Volkswagen. Resultatet ble Volkswagen Beetle. Den første Porsche kom 1939 og var en Porsche 64 – en sportsmodell. På den var det benyttet mange komponenter fra Volkswagen Beetle bilen.

Frem mot i dag

Siden oppstarten I 1939 har det blitt mange modeller produsert av Porsche AG. Og mange av de med meget stor suksess. Ingen biler har vel f.eks. flere seiere innen motorsport en Porsche. Over 28.000 ganger har en fører av en Porsche klatret til topps på seierspallen etter et billøp. Blant alle disse er det blant annet 16 seiere i det berømte og velkjente billøpet «24 Hours of Le Mans».

For å sette noen tall på bilen så bygde de i 2006 195 race biler av forskjellige slag. I 2007 var tallet økt til 275 dedikerte race biler. Det var 7 RS Spyder LMP2 prototyper, 37 stk GT2 911 GT3-RSRs og 231 stk. 911 GT3 biler.

Firmaet har hele tiden hatt sitt hovedkvarter i Stuttgart i Tyskland, men har produsert bilene sine på mange ulike plasser. I dag er Porsche eid av Volkswagen, som igjen er eid av Porsche Automobil Holding SE. Bilene de har i sin portefølje i dag er; 718 Boxster/Cayman, 911, Panamera, Macan og Cayenne.

Modeller

De modellene som er på markedet i verden i dag er 718 Boxster/Cayman, 911, Panamera, Macan og Cayenne. Cayman er en kupé ellers er den ganske lik Boxster modellen. Cayenne er mellomstor luksuriøs SUV (Sport Utility Vehicle) og Panamera er en luksus sedan bil som de lanserte så sent som i 2009. Deres mest populære modell er fortsatt sportsbilen Porsche 911.

Det er Porsche 911 som er den mest populære modellen gjennom årene, men det er ikke den modellen jeg vil se litt på. Jeg skal se litt nærmere på Porsche Cayman.

Porsche Cayman er en 2 seters sportsbil som er produsert med motoren bak og med midt stilt motor. Bilen har bakhjulsdrift, er en kupé og ble første gang lansert i 2006. Jeg vet ikke om man kan kalle den for etterfølgeren etter Porsche Boxter. Designeren av den første generasjonen med Porsche Cayman var Pinky Lai. Og som sin «forgjenger» Boxter så ble veldig mange av bilene produsert ved Valmet Automotive sine fabrikker i Finland. Porsches nestleder uttalte en gang at avtalen med Valmet skulle stoppe i 2012, og produksjonen skulle flyttes til Østerrike. Men så tok Volkswagen kontrollen og produksjonen av både Kaiman og Boxters ble flyttet til Osnabrück i Tyskland. Fabrikken der eies av nettopp Volkswagen og det har også blitt produsert Golf (Mk6) kabriolet 2012 der.

Skal du handle en Porsche Cayman i dag i Norge så må du ut med litt penger. Startprisen på en 718 Porsche Cayman er like rundt 750.000 kr. Ønsker du å kjøpe en Porsche 718 Cayman S så må du grave litt dypere og finne frem i overkant av 920.000 kr. (Alle priser er med forbehold om feil)

Navnet

Cayman er en alternativ stavemåte av caiman, en reptil i samme familie som alligator. Bilen er ikke oppkalt etter Caymanøyene.

Da de første Cayman bilen ankom forhandlere for salg, adopterte produsenten fire kaimaner på Stuttgart’s Wilhelma Zoo.

Spesiell historie

En av grunnene til at jeg valgte å skrive om Porsche Cayman var en historie jeg kom over på Youtube her for en tid tilbake. Der fant jeg en liten video hvor en Italiener med navn Dario Mineri ble intervjuet. Han ble intervjuet fordi han hadde kjøpt seg en Porsche Cayman nylig. Ikke for vanlige penger, men for poeng han hadde opptjent ved å spille på PokerStarscasino.

Måten man tjener slike poeng på er mens man spiller online. Men det er ikke gjort på en dag å spille inn nok poeng til en slik bil. Jeg aner heller ikke hvor lenge Dario Mineri har spilt for å tjene dette antallet poeng – ei heller hvor mye poeng det er snakk om. Jeg synes bare historien var så spesiell og artig at jeg ville skrive litt om den.

Forholdet til Volkswagen

Disse to firmaene har alltid hatt et meget nært forhold. Mye fordi Den første Volkswagen Beetle ble designet av Ferdinand Porsche. Og den bilen ble en kjempesuksess for Volkswagen gjennom mange år.

Men Porsche selger godt med biler selv også. I finansåret 2015 solgte de 234,497 biler på verdensbasis. I dag er den gamle favoritten Porsche 911 skjøvet ned på tredjeplass på salgslistene. Idag er det Porsche Macan som selger mest. 86,016 eksemplarer og Porsche Cayenne 79,700 eksemplarer i 2015 mot 911 sine 31,373 eksemplarer.

Jeg hadde gjerne kjørt hvem som helst av Porsche sine modeller – veldig gjerne.