Nyhetsbrev abonner

biler

Raske sportsbiler

Koenigsegg foto via pxhere
Postet: november 21, 2016 kl. 12:07 p.m.   /   by   /   comments (0)

Kongen av sportsbiler, Koenigsegg

Var du klar over at Kongen av sportsbiler i dag er svensk? For når det diskuteres om raske sportsbiler i dag så kommer veldig ofte navnet Koenigsegg opp. Christian von Koenigsegg produserer sine biler i Ängelholm i Sverige. Han startet opp firmaet Koenigsegg Automotive AB i 1994 for å realisere sin drøm om å bygge sportsbiler med meget høy kvalitet og som var blant de raskeste bilene som var å finne på markedene i dag.

Koenigsegg foto via Flickr

Koenigsegg foto via Flickr

Det skulle ta åtte år med forskning, testing og design utfordringer før den første lovlige modellen skulle kunne kjøres ut av firmaet. Det var modellen CCR som da var klar. Denne bilen ble det produsert 14 biler av. Altså en meget eksklusiv modell som svært få fikk gleden av å eie. Dette var en bil som kunne kjøres på gaten som en vanlig bil.

To år senere kom neste modell ut fra firmaet i Ängelholm – da var modellen CCX trillende ut av fabrikken deres. Dette var en modell med midtstilt og modifisert motor, med et brennstoffsystem som gjorde av bilen kunne kjøres både på bensin og etanol.

Etter CCX kom en spesialmodell, som egentlig var en videreutvikling av den nåværende modellen. Men denne spesialmodellen fikk navnet Trevita. Det var en bil som helt og holdent var produsert i deres unike material – diamantforsterket kullfiber. Bilen ble levert med en motor som kunne yte helt opp til 1018 hestekrefter når den gikk på etanol.

Flere modeller

Når produksjonen av CCX stoppet opp og den siste bilen trillet ut av produksjonsfabrikken i 2008, ble det et lite opphold før vi fikk se noen nye modeller fra Koenigsegg. Men i 2010 kom det nok en stor modell. Dette er en modell som fortsatt produseres nå i 2016. Jeg snakker selvfølgelig om deres Agera modell. Grunnmodellen av denne modellen ble bygd i perioden 2010 til 2013 og ble lagd i kun 7 eksemplarer. Alle disse eksemplarene var solgt før de var ferdigproduserte. Kanskje ikke så rart at de ble solgt raskt når man hører at bilen gjorde 0 til 100 km i timen på 3 sekunder, og hadde en toppfart på «bare» 424 kilometer i timen. Etter hvert ble bilen noe modifisert og de neste modellene etter grunnmodellen Agera fikk navnene Agera R, Agera S, Agera RS og til slutt den foreløpige versting modellen av dem alle – One:1. Fra starten av denne modellen og med de forskjellige variantene så har det blitt produsert 36 biler. Videre er det planlagt å bygge nye 25 biler av modellen RS, hvorav 3 av disse vil få navnet RSR og skal sendes til Japan.

 

Versting modellen

One:1 modellen er uten tvil Koenigseggs flaggskip blant alle modellene de har produsert. Navnet kommer fra bilens hestekrefter og antall kilo i bilen vekt. Bilen veier 1361 kilo og har da altså 1361 hestekrefter. Det hadde vært en bil å ha stående på gårdsplassen utenfor leiligheten her det! Men dessverre for de som skulle ønske seg en ny slik Koenigsegg modell så er samtlige av denne modellen for lengst solgt.

Denne modellen har blitt testet til å kunne gjøre 0 til 100 km/t på 2,8 sekunder! Den passerer 200 kilometer i timen etter 6,6 sekunder, 300 km/t passeres på utrolige 11,9 sekunder og bilen har en teoretisk toppfart på «syke» 440 kilometer i timen!

Tidligere i 2016, under en testkjøring, på Nurburgring i Tyskland kolliderte man en One:1 bil meget kraftig. Men til tross for denne kraftige skaden så har Koenigsegg opplyst at bilen vil bli reparert igjen.