Nyhetsbrev abonner

biler

Volvo svensk kvalitet siden 1927

Postet: august 28, 2019 kl. 8:40 a.m.   /   by   /   comments (0)

Jeg har et helt spesielt forhold til Volvo, og jeg tror det er fordi min første bil var en Volvo. Modellen het Volvo 244 DL 1976-modell, den ble kjøpt brukt i 1986 – og var med andre ord 10 år gammel da jeg ble eier av den i 1986. Noen år senere ble jeg eier av enda en Volvo, og da ble det et enda eldre bil av modellen Volvo Amazon 1965-modell. Jeg har kun gode erfaringer med begge disse bilene, og at det var kvalitet og skikkelig arbeidsjern er det ikke noen tvil om. I godt voksen alder har jeg ikke anskaffet meg noen egne biler av dette merket, men jeg kjører blant annet Volvo i jobbsammenheng. Nå skal vi se på historien til Volvo, og noe av det som har skjedd siden merket ble grunnlagt i 1927.

Grunnlagt i Gøteborg

Det begynner å nærme seg 100 år siden Volvo ble grunnlagt i Gøteborg i 1927, og mye har naturlig nok skjedd siden den gang. På slutten av 1990-tallet ble det tyske eiere av den svenske bilgiganten, da Ford kjøpte opp Volvo. Men i 2010 havnet konsernet på kinesiske hender, da et selskap med navnet Geely kjøpte Volvo. Tall fra 2014 viser at Volvo solgte nesten en halv million biler det året, og de hadde drøyt 25 000 medarbeider. Jeg snakker her hele tiden om Volvo Personvagnar AB, og Volvo sine lastebiler og busser har ikke noe med disse tallene å gjøre.

Navnet dukket opp allerede i 1915

SKF er et kjent svensk industrikonsern, som er mest kjent for sin produksjon av hjullager. SKF er rett og slett en forkortelse for Svenske Kullagerfabriken, og i 1915 etablerte SKF et datterselskap som fikk navnet Volvo. I årene 1915-1919 produserte SKF og Volvo, et hjullager som fikk navnet Volvo.

Volvo ÖV4 og PV4

25.juli 1924 er en viktig dato for Volvo, det var nemlig på denne dag at avgjørelsen om å produsere en svensk kvalitetsbil ble tatt. Med kvalitet så mente man at først og fremst stålet i bilen, skulle være svensk og av god kvalitet. Volvo sin første bilmodell fikk navnet Volvo ÖV4, men fikk fort tilnavnet «Jakob» Hva årsaken til dette navnet var, har det ikke lykkes meg å finne ut av. Allerede samme året som Volvo ÖV4 kom ut fra fabrikken, så kom det ytterligere en modell fra nystartede Volvo – nemlig Volvo PV4. Allerede året etter startet Volvo eksport av biler, og et svensk industrieventyr er faktisk med dette i gang.

VOLVO PV4 foto via Wiki

VOLVO PV4 foto via Wiki

Volvo har alltid vært opptatt av sikkerhet

Det har alltid vært en kjent sak at Vovo betyr sikkerhet, jeg kan godt huske at jeg fikk kommentarer om dette når jeg kjøpte min første bil. Men slik har det faktisk vært helt siden starten av Volvo, da det ble gitt et løfte med at sikkerhet alltid skulle gå foran. Sikkerhet skal være grunnleggende for Volvo, det var slik grunnleggerne ordla seg – og de tenkte da så klart på sikkerheten til fører og passasjerer. Dette har gått som en rød tråd opp gjennom Volvo sin historie, ja det har på sett og vis blitt deres varemerke. Vi fortsetter vår historie om Volvo senere, og dette var alt vi fikk med i denne omgang.